Captions List
Start
End
Caption
00:00:18.100
Dr Mahathir Mohamad will replace Najib Razak as Malaysia's new PM
00:00:34.800
I accepted my colleagues to accept the decision made by the local people to work with Singaporean partners
00:01:03.100
foreign market welcomes new Malaysian prime minister Dr Mahathir Mohamad is expected to swear this post he has
00:01:11.300
to the state palace since 5pm with leaders of the parties in the hope of taking up the oath
00:01:20.700
there has been a report that the ceremony has not been conducted but instead the Yang di Pertuan Agong has met the leaders of the Pakatan Harapan
00:01:32.700
to discuss the formation of a new government of the meeting is said to be ongoing reports reporting that Dr Mahathir's oath ceremony was supposed to be
00:01:42.000
run at nine and a half. Nights later that afternoon Dr. Mahathir said it was important that the new central government
00:01:53.300
formed soon after Pakatan Harapan led his majority of the 135 parliamentary seats in the 14th Malaysia general election yesterday
00:02:06.000
The 92--year--old Mahathir said the new government should be set up today without any delay as much has to be resolved immediately
00:02:16.500
let's say Pakatan Harapan has a clear city to form a new government while rejecting Datuk Seri Najib's earlier statement
00:02:26.200
who said the Yang di--Pertuan Agong had to appoint a new prime minister because according to the former PM there was no winning party
00:02:36.900
Majority of the Malaysian Parliament in this meeting today Dr Mahathir also pointed out that the document contains the support of the winning opposition party
00:02:48.000
to give consent to Dr Mahathir's appointment as Malaysia's new PM to answer questions by journalists Dr Mahathir said Pakatan
00:02:54.800
Expect to fulfill its promise to abolish GST tax Instead,
00:03:06.300
sales tax and services will be reimbursed Dr Mahathir insists Malaysia's new government loses to seek forgiveness for the former
00:03:18.300
tpm Anwar Ibrahim and revising all previous government policies of Barisan Nasional chairman Najib Razak appeared in public
00:03:27.500
The first time this morning, after the defeat of the BN in the 14th General Election at the press conference, Datuk Seri Najib said BN
00:03:32.400
have competed in an honest campaign and accepted the decision of Malaysians
00:03:51.600
I accept my friends also accept the decisions made by the people or their brother--in--law and the Barisan Nasional party is
00:04:12.300
committed to respecting the principles of parliamentary democracy as no party can have a majority majority of Makkah Sri
00:04:20.100
Your Majesty will decide who will be
00:04:34.300
appointed by Tuanku as Prime Minister of the 14th day of the night created a new History in Malaysia after Pakatan Harapan
00:04:44.900
the combined five opposition parties succeeded in forming a new government with a simple majority. He also completed the Barisan Nasional government or
00:04:55.100
BN for over 60 years and marks the return of former Malaysian prime minister Dr Mahathir Mohamad to lead after 15
00:05:08.100
Dr Mahathir Mohamad after creating history in the Malaysian general election night and talking to the media he also shared the news
00:05:30.800
good for all the people in the country Senrose Saturday and Sunday to your beautiful holiday Minister while Najib Razak as well
00:05:39.900
promising almost the same at his last meeting less than 24 hours before the voting day was included special holidays as well as tax abolishment
00:05:49.300
income for all citizens under the age of 26 if the Barisan Nasional was given a mandate that the offer was not enough
00:05:51.400
to maintain a power outage
00:06:09.500
why Najib managed to keep his seat in Pahang he was still overshadowed by the first defeat of the ruling coalition since 1974 Barisan Nasional
00:06:19.100
now dominates only four out of 14 State Legislative Assemblies of Terengganu Kedah Perak Negeri Sembilan and Melaka fall into hands
00:06:28.300
the opposition and the most shocking of Johor, which is the birthplace of UMNO's largest component party, is no longer under authority
00:06:39.200
BN was there that Subramaniam, who is also the Health Minister, failed to maintain his seat in Segamat after 14 years
00:06:49.200
MCA president and tiong lai transportation minister failed to defend his seat in Bentong Pahang for 19 years
00:06:56.000
This means that the alliance of the eight major states of the country will include the Penang Island
00:07:05.800
Malacca Negeri Sembilan and Johor but the formation of state governments in Perak and Kedah who were also won pH are still dependent on
00:07:16.100
not getting the easy majority of the government's formation in Sabah is also temporarily suspended while the Semi--Semitic Islamic Party or 18 wins
00:07:26.700
parliamentary seats that surged 13 seats compared to PR before, and also won the Terengganu state government and retained its power in
00:07:40.800
Kelantan 2014 more then the reunification of Mahathir's Doctor with former deputy Anwar Ibrahim who has shed it
00:07:50.300
there was a last but two old enemies agreed to set aside old history to overthrow their new political rivals
00:07:56.300
which was agreed upon by both parties was for Dr Mahathir to be appointed Prime Minister before handing over
00:08:08.400
that is to Mr Anuar who is currently serving a five--year prison sentence for sodomy offense in anticipation of Pakatan Harapan
00:08:17.500
taking over the government of the state shocked many residents of Kuala Lumpur City on average they expect that change will lead to the future
00:08:18.900
better for the people
00:08:29.700
we hope Tun Dr Mahathir will fulfill his promise for the sake of Malaysia for the sake of our multi--racial Malaysians
00:08:38.800
we Chinese Malaysians all we have to unite Mahathir to control this country you do not get so upstairs So please
00:08:45.800
This people because I was too busy Sister asked for a restaurant I asked for help please so I am in a difficult life but
00:08:56.700
we hope the new kingdom will not be able to change our destiny as human beings to the residents of Langkawi
00:09:02.300
progress with the resurgence of Kedah--born figure Tun Dr Mahathir Mohamad
00:09:18.400
Thank goodness there is no GST nor do we prostrate nor much money there is a change Insyaallah We ask very much
00:09:30.300
which can change the government's request is very difficult now it is now too much to be divided according to their respective political affiliations
00:09:38.900
confronting the holidays until Sunday can be utilized And give Malaysians the opportunity to ease their emotions before
00:09:45.600
Unite for the sake of prosperity and progress of the State Give there reported from Langkawi Kedah
00:10:20.300
we continue the coverage of the next Malaysian Election from Singaporean leaders and analysts with the weather reports
00:10:22.000
brought by Mitsubishi electric
00:00:17.400
Doktor Mahathir Mohamad bakal gantikan Najib Razak sebagai PM baru
00:00:27.600
saya menerima rakan-rakan saya pun menerima keputusan yang telah dibuat
00:00:34.800
oleh rakyat tempatan perlu kerjasama dengan rakan Singapura bagi tempuhi
00:00:58.400
pasaran asing salam sejahtera bakal perdana menteri baru Malaysia Dr
00:01:03.100
Mahathir Mohamad dijangka mengangkat sumpah jawatan malam ini beliau telah
00:01:06.600
ke istana negara sejak pukul 5 petang tadi dengan para
00:01:11.300
pemimpin parti-parti dalam pakatan harapan untuk upacara mengangkat sumpah itu
00:01:16.500
terdapat laporan bahawa upacara itu belum dijalankan tetapi sebaliknya Yang
00:01:20.700
di Pertuan Agong telah menemui para pemimpin Pakatan Harapan yang
00:01:27.200
untuk membincangkan pembentukan sebuah kerajaan baru pertemuan itu dikatakan masih
00:01:32.700
berterusan laporan laporan menyatakan upacara sumpah jawatan Dr Mahathir sepatutnya
00:01:37.800
dijalankan pada pukul sembilan setengah Malam nanti pada sebelah siang
00:01:42.000
tadi Doktor Mahathir berkata adalah penting kerajaan pusat yang baru
00:01:48.700
dibentuk segera selepas Pakatan Harapan pimpinan beliau majoriti 135 kerusi
00:01:53.300
parlimen dalam pilihan raya umum Malaysia yang ke-14 semalam
00:02:00.900
Doktor Mahathir 92 tahun berkata kerajaan baru perlu dibentuk hari
00:02:06.000
ini tanpa sebarang penangguhan kerana banyak yang perlu diselesaikan segera
00:02:12.000
biar menegaskan Pakatan Harapan mempunyai bandar jelas untuk membentuk kerajaan
00:02:16.500
baru sambil menolak kenyataan Datuk Seri Najib awal dari tu
00:02:21.600
yang mengatakan Yang Dipertuan Agong harus melantik perdana menteri baru
00:02:26.200
kerana menurut mantan PM itu tiada satu parti yang menang
00:02:32.100
majoroti dalam Parlimen Malaysia dalam sidang meja ini Dr Mahathir
00:02:36.900
turut menunjukkan dokumen mengandungi sokongan parti parti pembangkang yang menang
00:02:42.200
untuk memberikan persetujuan kepada perlantikan Dr Mahathir sebagai PM Malaysia
00:02:48.000
yang baru menjawab soalan para wartawan Dr Mahathir berkata Pakatan
00:02:54.800
Harapan akan menunaikan janjinya untuk menghapuskan cukai GST Sebagai ganti
00:03:00.200
cukai jualan dan perkhidmatan akan dikembalikan semula Doktor Mahathir menegaskan
00:03:06.300
kerajaan baru Malaysia kalah akan berusaha mendapatkan pengampunan bagi mantan
00:03:11.400
tpm Anwar Ibrahim dan menyemak semula semua dasar kerajaan sebelumnya
00:03:18.300
pengerusi Barisan Nasional Najib Razak muncul di khalayak ramai buat
00:03:23.000
pertama kalinya Pagi tadi selepas kekalahan BN dalam Pilihanraya ke
00:03:27.500
14 dalam sidang media itu Datuk Seri Najib berkata BN
00:03:31.900
telah bertanding dalam kempen yang jujur dan menerima keputusan rakyat
00:03:40.300
saya menerima rakan-rakan saya pun menerima keputusan yang telah dibuat
00:03:51.600
oleh rakyat ataupun adik ipar dan parti Barisan Nasional adalah
00:04:03.100
komited kepada menghormati prinsip prinsip demokrasi berparlimen oleh kerana tidak
00:04:12.300
ada sebuah parti yang dapat majoriti simple majority Makkah Sri
00:04:20.100
Paduka Baginda Yang Teragung akan membuat keputusan siapa yang bakal
00:04:29.500
dilantik oleh Tuanku sebagai Perdana Menteri keputusan hari ke-14 malam
00:04:34.300
mencipta Satu Sejarah baru di Malaysia ini setelah Pakatan Harapan
00:04:39.400
gabungan lima parti pembangkang itu berjaya membentuk kerajaan baru dengan
00:04:44.900
majoriti mudah Ia juga sekaligus menamatkan pemerintahan Barisan Nasional atau
00:04:50.000
BN selama lebih 60 tahun dan menandakan kembalinya mantan perdana
00:04:55.100
menteri Malaysia Dr Mahathir Mohamad ke tampuk pimpinan selepas 15
00:05:02.900
Dr Mahathir Mohamad selepas mencipta sejarah dalam pilihan raya umum
00:05:08.100
Malaysia malam-malam bercakap kepada pihak media beliau turut berkongsi berita
00:05:22.700
baik buat semua rakyat di negara itu Senrose Saturday and
00:05:30.800
Sunday to your beautiful holiday Menteri sementara Najib Razak juga
00:05:35.600
menjanjikan hampir serupa di rapat terakhir beliau kurang 24 jam
00:05:39.900
sebelum hari mengundi ini termasuk cuti khas serta penghapusan cukai
00:05:44.700
pendapatan bagi semua rakyat di bawah usia 26 tahun sekiranya
00:05:49.300
Barisan Nasional diberi mandat yang jelas tawaran itu tidak cukup
00:05:51.400
bagi mengekalkan penyakit tampuk kuasa
00:06:03.200
kenapa Najib berjaya mengekalkan kerusinya di Pahang ia tetap dibayangi
00:06:09.500
kekalahan pertama gabungan parti pemerintah itu sejak 1974 Barisan Nasional
00:06:14.000
kini menguasai hanya empat daripada 14 Dewan Undangan Negeri Malaysia
00:06:19.100
Terengganu Kedah Perak Negeri Sembilan dan Melaka jatuh ke tangan
00:06:24.500
pihak pembangkang dan paling mengejutkan Johor yang merupakan tempat lahir
00:06:28.300
parti komponen terbesar UMNO juga tidak lagi di bawah kuasa
00:06:33.400
BN di sana ketua m s Subramaniam yang juga Menteri
00:06:39.200
Kesihatan gagal mengekalkan kerusinya di Segamat selepas 14 tahun sementara
00:06:43.900
Presiden MCA dan menteri pengangkutan yang tiong lai pula gagal
00:06:49.200
mempertahankan kerusi di Bentong Pahang yang didudukinya selama 19 tahun
00:06:54.700
ini bermakna pakatan harapan menang undian majoriti 8 negeri termasuk
00:06:56.000
Pulau Pinang Selangor
00:07:00.900
Melaka Negeri Sembilan dan Johor namun pembentukan kerajaan negeri di
00:07:05.800
Perak dan Kedah yang juga dimenangi pH masih tergantung kerana
00:07:10.800
tidak mendapat majoriti mudah pembentukan kerajaan di Sabah juga tergantung
00:07:16.100
sementara itu Parti Islam Semalaysia atau pas menang 18 kerusi
00:07:21.700
parlimen iaitu lonjakan 13 kerusi berbanding PR you sebelumnya ya
00:07:26.700
juga berjaya menawan kerajaan negeri Terengganu selain mengekalkan kuasanya di
00:07:36.000
Kelantan 2014 lebih lagi lepas penyatuan semula Doktor Mahathir dengan
00:07:40.800
mantan Timbalan ya Anwar Ibrahim yang pernah ditumpahkan punya tu
00:07:44.400
ada kat lalu namun dua musuh lama itu bersetuju untuk
00:07:50.300
mengetepikan sejarah lama demi menggulingkan seteru politik baru mereka syarat
00:07:54.300
yang dipersetujui kedua-dua pihak adalah untuk Dr Mahathir dilantik sebagai
00:07:56.300
Perdana Menteri sebelum menyerahkan
00:08:00.700
itu kepada Encik Anuar yang kini menjalani hukuman penjara lima
00:08:08.400
tahun kerana kesalahan meliwat kejayaan di luar jangkaan Pakatan Harapan
00:08:12.900
mengambil alih pemerintahan negara mengejutkan ramai warga Kota Kuala Lumpur
00:08:17.500
rata-rata mereka mengharapkan perubahan itu akan membawa kepada masa depan
00:08:18.900
lebih baik untuk rakyat
00:08:25.500
kita harap Tun Dr Mahathir akan menunaikan janji dia demi
00:08:29.700
negara Malaysia demi rakyat Malaysia berbilang kaum kita tak kira
00:08:34.000
kita Cina Melayu India semua kita harus bersatu Mahathir dapat
00:08:38.800
mengawal negara ini kau tiada jadi naik atas Jadi tolonglah
00:08:41.600
rakyat ini sebab saya pun susah Kakak tanya kerja restoran
00:08:45.800
je saya minta tolonglah jadi saya dalam hidup susah tapi
00:08:50.600
kita harap kerajaan yang baru akan tak ada tak boleh
00:08:56.700
mengubah Nasib Kita sebagai manusia kepada penduduk Langkawi turut mengharapkan
00:09:01.700
kemajuan dengan kebangkitan semula tokoh kelahiran Kedah sendiri Tun Dr
00:09:02.300
Mahathir Mohamad
00:09:07.500
Bersyukurlah tak ada GST pun tak ada kami bersujud pun
00:09:18.400
bukannya banyak duit ada perubahan tu Insyaallah Kami minta sangat-sangat
00:09:22.200
yang boleh tukar kerajaan ni minta sangat-sangat tak susah macam
00:09:30.300
sekarang sekarang terlampau sebagai pecah-belah mengikut pengaruh politik masing-masing akan
00:09:34.300
dihadapkan hari cuti sehingga Hari Ahad ini dapat dimanfaatkan Dan
00:09:38.900
memberi kesempatan kepada warga Malaysia untuk meredakan emosi masing-masing sebelum
00:09:44.200
Bersatu demi kesejahteraan dan kemajuan negara Berikan di sana melaporkan
00:09:45.600
dari Langkawi Kedah
00:09:52.700
kami teruskan liputan mengenai Pilihan Raya Malaysia selepas ini daripada
00:10:20.300
para pemimpin Singapura dan penganalisis teruskan bersama berita laporan cuaca
00:10:22.000
dibawakan oleh Mitsubishi electric

Malaysia General Elections on 10 May 2018
About Video
14 May 2018 | 3584 Views | Download Video |
Social Share
Embed Code
(copy paste the texts and add it to your webpage)

Topics
Cognitive - Entity Linking
© Copyright 2016 - 2019. All Rights Reserved - Powered by VideoSpace